Konsthandel

konsthandel

Konst är vackert, uttrycksfullt och fantastiskt, men inte är det alltid lätt att veta vad en tavla är värd eller hur duktig en konstnär egentligen är. Om man inte har erfarenhet när det gäller att bedöma konst kan man känna sig lite förvirrad. Lyckligtvis nog finns det dock fortfarande sätt att ta reda på hur duktig en konstnär är genom att exempelvis ta en titt på deras meritlista och därifrån ta reda på vilka utställningar som konsten har deltagit i. Det är inte sällan som de konstnärer med konst av hög kvalitet har tagit del i mer respektfulla gallerier och museum, och även har dragit till sig en hel del popularitet. En konstnär som inte har samma kunskaper är det motsatta till de duktiga: Konsten har inte visats upp på lite ”finare” utställningar, utan istället endast på lokala gallerier och bibliotek. De har heller inte lyckats att bli så väldigt populära.

När man tar en titt på konstnärens lista av meriter måste ha dock ha i åtanke att utställningarnas plats är viktig. Det ska tydligt vara listat var utställningen ägde rum, i vilken byggnad och vilket år. Anledningen till att den specifika platsen är viktig är för att man inte ska bli lurad av omgivningen. Konstnären kan mycket väl ha skrivit att utställningen ägde rum i en prestigefylld stad, men galleriet kan i själva verket endast vara väldigt liten. Om listan av meriter därför bara talar om i vilken stad utställningen hölls bör man vara försiktig med att lita på konstnären.

Om konsten har visats upp på ett museum räknas detta ofta som mer betydande när man talar om kvalitet. Självklart är det endast generella mått, då det finns ett flertal konstnären vars konst inte blev särskilt omtyckt under deras liv, men som efter deras död ansågs fantastisk. Du har säkerligen hört om konstnärer såsom Vincent van Gogh, som även han fick sin konst prisad efter sin bortgång.

Ovan har vi talat mycket om duktiga konstnärer och om deras popularitet. Detta är även viktigt att tänka på om man planerar att sälja konsten i framtiden. Det kommer säkerligen inte som en överraskning att konst skapad av en känd och duktig konstnär väger mer på betydelseskalan än en mindre populär konstnär. Med detta menar man att konstverket kan säljas för en mycket högre summa om konstnären är känd. Om man heller inte har någon erfarenhet när det kommer till konst kan man inte alltid veta vad skillnaden är mellan ”duktig” och ”känd”. Det har inte alltid samma betydelse. Det finns duktiga konstnärer som aldrig når popularitet, på liknande sätt som inte alla duktiga sångare når kändisskap. Å andra sidan kan konstnärer även bli kända utan att de skapar särskilt hög kvalitet konst.

För att ta reda på om en konstnär är känd kan man fråga medmänniskor runtomkring en om de känner till konstnären i fråga. Annars är det en god och enkel idé att antingen söka online eller prata med en gallerist. Dessa personer brukar för det mesta vara experter när det gäller konst.