Hörapparat hjälper dem hörselnedsättning

horsel-nedsattning

För de som har drabbats av hörselnedsättning är det absolut vanligaste hjälpmedlet en hörselapparat. Men vilken hörselapparat bör man egentligen välja och hur tar man hand om apparaten när man väl har den? Jo, den hörselapparaten som man införskaffar har valts för ett par olika anledningar. Innan man kan få en hörselapparat måste man genomgå ett hörseltest för att ta reda på hur svår ens hörselnedsättning är(denna webbplats). Detta spelar en stor roll i vilken sorts hörapparat man får. Om man får en eller två hörselapparater är även beroende av om man endast har nedsatt hörsel på ett öra eller båda. Förutom hur svår ens hörselnedsättning är så väljer man även hörselapparat utifrån vad man själv tycker känns rätt. Det finns nämligen de hörselapparater som är enklare och de som är mer avancerade. De enklare kostar inte lika mycket som de avancerade och kan då väljas för ekonomins skull.

Hur skiljer sig då de enklare från de mer avancerade hörselapparaterna? Om man befinner sig i en lugnare och tystare miljö kan en enklare hörselapparat se till så att man bättre hör sin samtalspartner. En avancerad hörapparat kan däremot se till så att man hör ett större antal personer i en mer högljudd omgivning. Då den moderna tiden har tagit ett intresse för applikationer i ens mobiltelefoner kan man nu även ansluta sin hörselapparat till applikationen för att lättare justera inställningar och dylikt.

Sedan får man ju inte glömma utseendet. Det finns nuförtiden en lång rad olika färger att välja mellan för att få den hörapparaten som passar en bäst. Om man inte vill att hörapparaten ska synas kan man välja den mer hudfärgade varianten. När man har valt den färg man vill ha kan det vara dags att även tänka på formen och de olika typerna. Det finns hörselapparater som fäst bakom örat och det finns de som placeras i örat. Vissa anser att det är enklare med en hörselapparat som sitter bakom örat och andra vill ha en inuti hörselgången för att göra det mer diskret. Det beror på vad man själv är intresserad av.

Sådär ja. Då har man äntligen fått hem sin hörselapparat. Men vad gör man nu? Ska man skölja hörapparaten i vasken för att tvätta av den? Nej, nej och återigen nej. Att göra rent sin hörapparat ska man göra varje dag, men det är inget långt projekt. Allt man behöver är två-tre minuter. Man ska då använda sig av en trasa eller duk för att rengöra utsidan av hörapparaten. Den här duken eller trasan får inte vara blöt, och varken vatten, alkohol eller rengöringsmedel av något slag får komma i kontakt med apparaten. För att på bästa sätt rengöra hålen i hörapparaten kan man ta hjälp av en verktygsborste. Man sticker då in denne i hålen och vrider lätt för att ta bort all den vax som har samlats där. Om vaxet är i vägen kan detta nämligen täppa igen på så sätt att hörapparaten inte fungerar som den ska.