Bör man ta ett privatlån utan UC?

privatlån

Det finns allt för många som är under intrycket att det är onödigt med ett lån utan UC när man letar efter ett privatlån. Skälet till att många tror detta är att det inte finns några banker som kan vara negativt inställda till detta. Det här är dock inte helt korrekt. Om ens förmåga att betala är bra så är det lättare att få ett privatlån och på så sätt är den tidigare meningen sann. Om man å andra sidan har en sämre förmåga att betala och man då blir nekad av ett flertal banker är detta inte precis någonting positivt.

Ett par långivare kan erbjuda SMS lån trots att man har betalningsanmärkningar och även om man inte vill använda UC, vilket är en skänk från ovan för vissa personer. Generellt sätt är ju många av bankerna negativt lagda när det kommer till SMS lån, så om man samtidigt har anmärkningar blir saken verkligen inte bättre. Om man ansöker om SMS lån hos några som använder UC samtidigt som man har anmärkningar får man nästan räkna med att ansökningarna blir nekade, även hos banker som är okej med anmärkningar. Lyckligtvis nog tas låneansökningar bort från UC om det har gått mer än ett år, och man blir därför inte straffad för tidigare misstag. I slutändan är det i vilket fall som helst smidigare att ansöka om ett SMS lån utan UC, bara för att vara säker på att ingenting går fel.

Kan man ansöka om SMS lån utan kreditupplysning?

Det enkla svaret är ”nej”, det är inte möjligt. Det finns nog mer än ett par personer som tittade igenom en av artiklarna som en svensk tidning hade släppt angående detta. Det skrevs om hur det finns ett stort antal SMS långivare som marknadsför sina tjänster som ”utan UC” och hur detta är falskt, då ”inga lån kan tas utan kreditupplysning”. Att en utbildad person fått informationen så om bakfoten är väldigt synd. Trots att UC endast står för företaget Upplysningscentralen är det allt för många som ser UC som en synonym för kreditupplysning. Fel, fel och fel igen. Med ”utan UC” menar man endast att kreditupplysningen sker genom ett annat företag än just Upplysningscentralen. Det är sorgligt nog inte bara några få journalister i de svenska tidningarna som tror på att UC syftar på upplysningsföretag i allmänhet. Det finns allt för många som börjar söka efter ett lån där kreditupplysning inte genomförs, men detta har aldrig existerat. Jovisst har man tidigare kunnat finna ett få oseriösa företag som bedriver snabblån och som inte har skött sig på rätt sätt genom att skippa en kreditupplysning, men detta strider mot allt som lagen säger. Finansinspektionen har ibland kommit in och sett till så att dessa bolag lägger ner sin olagliga verksamhet, vilket är precis så som det ska vara. Att hålla på med olagliga aktiviteter gynnar inte kunder, är inte bra för samhället och förstör för alla andra. Rätt ska vara rätt.