Att tänka på innan man lånar pengar

pengar

Det finns kanske vissa tillfällen i livet då man helt enkelt måste ta ett lån. Men det finns också en hel del att tänka på innan man lånar pengar. Det allra viktigaste är så klart att fundera på om man verkligen har råd. Men det finns en hel dela annat att tänka på också. Här kommer lite tips.

Har du råd?

Först och främst måste du titta på om du har råd att låna. Tänk även på om du verkligen behöver det du har tänkt att låna till, eller kan du spara en del och kanske låna en del. Men viktigast av allt; kommer du att ha pengar över för att betala tillbaka lånet? Tänk även på att förhållanden idag kan komma att ändras i framtiden. Vad händer om du bestämmer dig för att börja studera, eller kanske rent av blir arbetslös? Kommer du fortfarande att kunna betala tillbaka? Om banken ser att du har ett gammalt obetalt lån kan det bli svårt för dig att få ta ett nytt. Undvik helst att låna till förbrukningsvaror som tar slut innan du har betalat tillbaka lånet. Det är inte så roligt att betala av på en resa i flera år efter att man gjort resan.

Ansökan om lån

För att ansöka om lån så måste du vara myndig och ha någon sorts inkomst. Efter att du har gjort en ansökan så görs en kreditprövning då banken ser på om du verkar ha förmåga att betala tillbaka lånet. De tittar i första hand på hur mycket pengar du har kvar att leva på om du tar ett lån.

Olika slags lån

Det finns många olika slags lån och det kan skilja markant i pris mellan dessa. Jämför och se vad som är bäst för dig. Glöm inte heller att titta på vad de vanliga bankerna har att erbjuda. Erbjudanden på Internet kan kanske ofta verka mer lockande, men se till att du har alla siffror klart för dig innan du skriver på.

Risken med att låna

Självklart finns det en risk med att låna pengar. Risken för dig är att du inte kan betala tillbaka pengarna och långivaren kan då vända sig till Kronofogdemyndigheten. Du kan då få en betalningsanmärkning och denna kommer att finnas registerad i tre år. Har man en betalningsanmärkning så kan det blir svårt att få hyreskontrakt, det kan bli svårt att låna pengar, få telefonabonnemang eller öppna ett bankkonto. Om du känner att du inte kan betala tillbaka, vänd dig då till företaget du lånat av direkt, så kan det finnas en möjlighet att komma överrens om en betalningsplan som passar båda.

Idag lever vi i en tid då det är bra att låna pengar. Bra, om man jämför med hur det var när vi hade högre ränta. Om du inte behöver låna pengar, så är det så klart det allra billigaste. Men det kan komma en tid då vi verkligen behöver låna till något. Se först till att du verkligen har råd att låna. Välj ett lån som passar dig och se till att du är medveten om alla villkor och avgifter som lånet innebär. Sedan är det bara att handla det du behöver och sedan börja betala av.